Voor het veilig werken op hoogte in de glas- en gevelreiniging hebben sociale parters een aantal afspraken gemaakt en deze vastgelegd in een concreet stappenplan. Daarnaast zijn ook de eisen aan en de voorwaarden van gebruik van het telescopisch wassysteem vastgelegd, evenals voor de ladder.
Volg voor het veilig werken op hoogte altijd deze drie stappen:
Het werken met het telescopisch wassysteem is zwaar voor de nek, schouders en rug. Het telescopisch wassysteem mag daarom alleen ingezet worden als veiligere methodes niet mogelijk zijn. En er zijn eisen gesteld aan het wassysteem, de werkomgeving en organisatie.
De eisen:
Verder zijn er eisen gesteld aan het telescopisch wassysteem zelf. Deze eisen zijn vastgelegd in bijlage 7 van de Arbo cao.
Om het werken met het telescopisch wassysteem minder belastend te maken, is er het waspak ontwikkeld. Dit waspak kan gezien worden als goede praktijk bij het werken met het telescopisch wassysteem.
Het waspak is een harnasgordel met op de rug een plaat. Op deze plaat is een buis bevestigd, die over het hoofd naar voren is gebogen. Aan het uiteinde van de buis is een katrol bevestigd, die speciaal voor het waspak is ontwikkeld. In de katrol zit een veer met een staalkabel. Als men de staalkabel uittrekt en loslaat, schiet de kabel weer naar binnen in het katrol. Met een universele bevestiging verbindt men het katrol aan de telescoopsteel.
Het werken met de ladder is niet zonder risico. Zo is er valgevaar, bijvoorbeeld door het wegglijden of omvallen van de ladder. Ook een ongunstige werkhouding of zwaar tillen brengt risico's met zich mee.
Alle afspraken rondom de staande ladder zijn terug te vinden in de RI&E Werken op hoogte.
Een aantal belangrijke afspraken:
Werk veilig op hoogte
Zo helpen we je